17.10.2018 klasa VI c naszej szkoły wzięła udział w zajęciach otwartych w Ciechanowskim oddziale Banków Żywności. Spotkanie to było zorganizowane w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności i poświęcone zostało niemarnowaniu jedzenia.
Uczniowie wzięli udział w warsztatach, podczas których dowiedzieli się bardzo ciekawych informacji o problemie marnowania żywności w Polsce i na świecie, stworzyli swoją własną listę przykazań, w jaki sposób można oszczędzać żywność , poznali bardzo pomysłowe przepisy kulinarne na potrawy z tzw. odzysku, np. chipsy z obierek od ziemniaków, wzięli udział w konkursie na układanie produktów w lodówkach, a na koniec mieli możliwość zwiedzenia magazynów Banków Żywności.
Zajęcia były bardzo atrakcyjne i pouczające, wszyscy uczniowie byli zaciekawieni, chętnie brali udział w dyskusji, dzielili się swoimi przemyśleniami i pomysłami. Na zakończenie zajęć wszyscy otrzymali książeczki z przepisami kulinarnymi opracowanymi i przetestowanymi przez pracowników różnych oddziałów Banków Żywności z całej Polski.
Marta Wojdat